Druhy a rozdělení barů

Bary se rozdělují především podle místa kde se nacházejí, tj. zda je bar součástí nějakého gastronomického provozu nebo je jeho provoz samostatný. Další faktory ovlivňující jejich zařazení je provozní doba a množství nabízeného sortimentu.

Samostatné bary

Denní bary:

Cocktailový bar: můžeme ho najít v centrech měst, kde je nejvyšší výskyt lidí během celého dne jako jsou například pěší zóny. Sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů je obohacen o velké množství míchaných nápojů.

Snack bar: V jeho nabídce je kompletní sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů a pro hosty jsou denně připraveny minimálně čtyři druhy jídel.

Lunch bar: kromě tradičního širokého sortimentu nápojů se v tomto baru připravují i minutková jídla. Kuchař má vyhrazené své místo za barovým pultem, kde před zraky hostů připravuje všechny pokrmy. V baru může být umístěn i studený bufetový stůl, kde si hosté mohou vybrat ze široké nabídky čerstvých zeleninových a ovocných salátů.

Champagne & Soft bar: specializuje se výhradně pouze na jeden druh podávaných nápojů. Neodmyslitelnou součástí v nabídce jsou i čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Může být součástí velkých obchodních center.

Pub: v tomto zařízení se klade velký důraz hlavně na podávání piva. V nabídce musí být minimálně pět druhů čepovaných piv a kompletní sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů. V některých případech se v pubech podávají i pokrmy.

Caffé bar: jeho nejvhodnější poloha je především v centrech měst nebo v nákupních centrech. Disponuje širokou nabídkou káv a alkoholických a nealkoholických nápojů.

Mléčný bar: jeho sortiment je velmi bohatý na nápoje připravované především z mléka a mléčných výrobků. V nabídce má i jiné nealkoholické nápoje.

Noční bary

Diskotéka
: provoz tohoto baru je především koncem týdne. Hraje zde reprodukovaná hudba a musí být vyhrazen prostor na tancování. Najdeme zde širokou nabídku alkoholických, nealkoholických ale i míchaných nápojů.

Dancing: je vhodný pro lidi, kteří mají blízko k živé hudbě, která zde hraje během celého večera. Zpestřením programu je zábavné půlnoční vystoupení. Sortiment nápojů je obohacen také o připravované pokrmy.

Varieté: nebo jinak zvaný kabaret, je podnik, kde během celého večera probíhá program. V tomto zařízení není povoleno tancování, hosté se mohou pouze z místa dívat na probíhající program.

Hotelové bary

Lobby bar: nachází se v hotelové hale v bezprostřední blízkosti recepce. Poskytuje se zde kompletní sortiment nápojů. Jeho otevírací doba je nepřetržitá tedy NON STOP.

Aperitiv bar: nachází se při kongresových sálech v zařízení vyšších kategorií a provozuje se pouze podle potřeby nebo na požádání hostů, kteří využívají tyto prostory.

Restaurační bar: je součástí každé hotelové restaurace. Neslouží pro hosty, ale pouze pro personál jako místo, kde si připravují nápoje na servis u stolu.

Open bar: není to pevný bar a připravuje se pouze při různých akcích s vyšším počtem hostů, kdy by se personál nestíhal ve stejné míře věnovat každému hostu. Alkoholické a nealkoholické nápoje jsou již předem nalité a hosté se obsluhují sami.

Etážový bar: zřizuje se většinou jen v 4 a 5 hvězdičkových hotelech a slouží pro VIP hosty, kteří mají konzumaci v tomto baru bezplatnou.

Piano bar: příjemnou atmosféru dotváří v tomto baru hra na piánu. V nabídce jsou alkoholické a nealkoholické nápoje i pokrmy.