Grilování

K létu kromě vody a hudebních festivalů patří určitě i velmi oblíbené grilování. Rodina, přátelé, kolegové z práce se sejdou, aby si společně promluvili o zážitcích a vychutnali si chutné jídlo připravené na otevřeném ohni. Žádný přírodnější způsob přípravy teplých jídel na světě neexistuje. Abyste předešli jistým chybičkám na kráse vznikajícím při nesprávném grilování, nabízíme vám pár zaručených rad, které vám pomohou vyhnout se různým faux-pas.


Příprava grilování
Na výběr máte plynový, elektrický (nahřívající uhlí z vulkanické lávy) nebo gril na dřevěné uhlí ve všemožných tvarech a velikostech. Malé grily bývají přenosné se skládacími nožkami, větší stabilní s neoddělitelnými nožkami. Gril na dřevěné uhlí je nejpoužívanější, jídlo v něm připravené chutná nejlépe, ale po grilování vás čeká nejvíc práce, protože zanechává hodně nepořádku. Myslete na to, že ne každý gril obsahuje i rotovací zařízení, které potřebujete zejména pokud často grilujete kuře nebo jiné maso v celém stavu. Pokud chcete připravit větší kus
y masa, praktický je gril s víkem. Kryt se zavře a uvnitř se hromadí teplota a příprava jídla netrvá tak dlouho. Samozřejmě, do grilování nemusíte investovat všechny naspořené peníze. Gril si můžete vyrobit sami pomocí mřížky (např. ze staré trouby) a několika cihel nebo plochých kamenů.

Pro jistotu pracujte s rukavicemi, aby nedošlo k nějakému poranění. Dále potřebujete kovové nástroje, nejlépe s dlouhými rukojeťmi, kterými budete převracet jídlo. Rožně na buřty, slaninu a špízy a samozřejmě alobal jsou důležitou součástí grilování.

Na zapalování grilu se používá dřevo nebo dřevěné uhlí či brikety. Brikety hoří déle a rovnoměrněji, ale těžko se zapalují. Tento problém lze ovšem vyřešit grilovým podpalovačem. Jeho kousky se vloží do pyramidy ze dřeva, uhlí, briket a zapálí se, nejlépe asi hodinu před zahájením grilování. Obyčejný papír, hlavně novinový, se nedoporučuje, protože může vaše hosty esteticky odpuzovat a také se z něj vypařují toxické látky jako olovo. Když se oheň ztlumí a uhlí dout
ná pokryté vrstvou popela, rovnoměrně ho rozhrneme na celou plochu.
Jídlo pokládejte na naolejovanou mřížku (olejuje se mimo oheň), pokud se však obáváte do ohně stékajícího tuku, o kterém se říká, že do ovzduší vypařuje rakovinotvorné látky, zabalte maso nebo jiný pokrm do alobalu, popřípadě položte na rošt alobalovou misku. Mřížka by měla být ve výšce asi 10 cm nad uhlím při rychlém grilování, více cm při pomalém grilování. Grilování regulujeme i tak, že položíme jídlo na okraj nebo prostě rozhrneme uhlí.


Dokonale chutné jídlo
Aby se stalo grilování opravdu požitkářskou činností, je výběr jídel, ingrediencí a koření opravdu velmi důležitý. Grilovat můžete všechny druhy masa od drůbeže až po zvěřinu, ryby s grilovanými bramborami patří mezi nejoblíbenější pochoutky, grilovaná zelenina a grilované ovoce vám naopak přinesou většinou nevšední
kulinářské zážitky. Na grilování používáme minimum, v některých případech žádný tuk, proto je považováno za velmi zdravý způsob přípravy jídla. Grilované pokrmy jsou i neskutečně chutné, protože jsou výjimečně křupavé a šťavnaté.

Maso negrilujte chladné. Lepší je ho asi na půlhodinu až hodinu vyjmout z chladničky. Už by mělo být namarinované a ochucené. Příprava marinády záleží na osobní chuti. Nejčastěji se připravuje z kečupu, hořčice, oleje, česneku, cibule, grilovacího a jiného koření, sójové omáčky, a podobně. Možností je mnoho a závisí na kreativitě a vynalézavosti hostitele.

Oblíbené je i přidání alkoholu, zejména brandy, červeného a bílého vína. Z bylinek tymián, rozmarýn, praktická bazalka a různé speciální směsi na grilované maso a zeleninu. Platí pravidlo, méně je více.
Jemnou chuť vytvoří kyselá ochucovadla omáček, jogurt, smetana, citronová šťáva a různé octy (balsamikový). Křupavou kůrku dosáhnete naopak přidáním cukru, který zahalí pokrm karamelizovaným obalem. Pro milovníky pálivého doporučujeme chilli nebo feferonky.
Pokud nechcete olej použít pouze ze zvyku nebo z důvodu nelepení se masa, vyberte si raději panenský olivový, obyčejný olivový nebo olej z pražených sezamových semínek, které přidají masíčku "punc" a specifickou chuť a aroma.

Maso podáváme ze zeleninou - čerstvou nebo také grilovanou ať už samostatně nebo společně s masem, pečivem nebo bramborami ve slupce připravenými ve žhavých uhlících.
Vynikajícím budičem chutí je bylinkové máslo podávající se k rybám a steakům. Jeho výroba je jednoduchá. Smícháme čerstvé a kvalitní máslo s čerstvými bylinkami (pažitka, bazalka, rozmarýn, a jiné) nebo koupenou směsí na bylinkové máslo, přidáme česnek a rozmícháme. Ze směsi vytvarujeme kouli a vložíme ji do chladničky ztuhnout.