Jak správně konzumovat ovoce

Jak si poradit s ovocem na talíři v restauraci

Ovoce se mnohokrát servíruje ve svém obalu, čili ve slupce, proto ho musíme před konzumací prostě odbalit. Ovoce jíme pomocí příboru, rukama pouze pokud nám obsluha na stůl přinese misku na opláchnutí prstů finger-bowl.

Z banánu nejprve odřízneme konce obou stran, slupku nařežeme na obou podélných stranách, levé i pravé, slupku srolujeme na vidličku a banán krájíme na kolečka.

Bobule jako jahody a hrozny jíme rukama. Jahodu uchytíme za stopku, hrozen vína si přeneseme vidličkou na talíř a pojídáme bobule hroznů.

Broskve se konzumují ovocným příborem.

Třešně si přeneseme na dezertní talíř a konzumujeme rukama, přičemž pecku vyjmeme z úst na talíř použitím lžičky.

Grapefruit rozkrojíme na dvě poloviny, jednotlivé měsíčky oddělíme od tenkých průsvitných blanek a zahnutým grapefruitový nožem vyjmeme dužinu ze slupky. Konzumujeme dezertní vidličkou.

Kiwi rozpůlíme na půlky a jednoduše vyjíme malou dezertní lžičkou.

Maliny a ostružiny a malé bobulovité plody jako borůvky a brusinky si nabíráme dezertní lžičkou.

Mango není lehkým oříškem. Jednodušší verze jeho konzumace se začíná opatrným oloupáním celého plodu. Pak ovoce jen jednoduše krájíme na plátky dezertním příborem dokud nenarazíme na pecku. Pokud si myslíte, že zvládnete i složitější způsob, položte mango na část, která je více plochá, prořízněte mango pod peckou a zopakujte to i na druhé straně. Vzniknou Vám dvě poloviny tohoto ovoce a střední část s peckou. Poloviny vyjíte lžičkou. Podobným způsobem se konzumuje i avokádo, s tím rozdílem, že u avokáda se pecky zbavíte snadněji a to protichůdným otáčením půlek avokáda.

Melounové plátky nebo kousky, které dostaneme od obsluhy na talíř, si nakrájíme ještě na menší kousky a zároveň odstraníme nožíkem malá zrníčka. Kousky konzumujeme vidličkou.

Slupku pomeranče nařežeme na několik dílů, mezi slupku a dužinu vložíme lžičku a oddělujeme od sebe. Použitím lžičky a příboru od sebe oddělíme jednotlivé měsíčky, které si pak vkládáme do úst dezertní vidličkou.

Švestky jemně přepůlíme, vyjmeme pecku a následně si poloviny plodu vidličkou vložíme do úst.

Zdroj: catering Brno, Praha, kompletní gastroservis pro Vás