Jak správně konzumovat ryby a mořské plody

Návod jak si elegantně poradit s rybami a mořskými plody na talíři

Kaviár
Nejjednodušším způsobem se konzumuje kaviár. Nabereme si ho na kousek chleba, pokapeme šťávou z citronu a vložíme do úst.

U neloupaných krevet krevetu zlomíme, část oloupeme a ukousneme. Můžeme si také nejprve všechny krevety oloupat, položit na talíř a pak jíst příborem. Ruce si oplachujeme v misce s vodou, kterou poznáme podle toho že v ní plave plátek citronu.
Jak takovou krevetu oloupat? Levou rukou uchopíme krevetu a kroucením oddělíme krk od trupu, pravou rukou uvolníme ocásek krevety a stáhneme krunýř směrem od břicha dozadu. Musíme se zbavit i střeva (černá žilka na horní straně), které odstraníme vidličkou.

Ústřice se podávají s ledovou tříští, tmavým chlebem, citronovou šťávou a mnohdy i s koktejlovou omáčkou, tabascem a plátky sýra. Servírují se pootevřené. Ústřici odřízneme malým ostrým ústřicovým nožíkem tam, kde je přirostlá k mušli, podle osobní chuti odstraníme fousky a střevo (někteří gurmáni konzumují ústřici i s fousky a střevem), pokapeme citrónem a podle chuti okořeníme mletým pepřem. Ústřici držíme vodorovně, aby nám nevytekla mořská voda. Přiložíme ústřici k ústům a najednou vysrkneme.

Rak (Humr) se servíruje rozpůlený s oddělenými končetinami, ale pro lepší vizuální dojem leží všechny oddělené části vedle sebe. Raka chytneme do levé ruky a pravou otáčíme ocáskem ze strany na stranu až dokud se neodlomí. Na rozpůlených místech jej oddělíme pomocí nožíku s pilkou a uvolníme maso. Klepeta a končetiny odlomíme na to určenými kleštičkami a pomocí dlouhé a úzké vidličky na raka vytáhneme maso. Pokud se Vám do tohoto na první pohled složitému procesu nechce jít, snězte maso jen z trupu nebo elegantně požádejte o pomoc číšníka.

Krab
Výhodou kraba je, že se sloupne z krunýře již při vylovení, takže na talíř se Vám dostává již
jen čisté maso a koktejlová omáčka, kterou si naberete na lžičku a vidličkou na ni přihrneme krabí maso.

Úhoř a uzené ryby jsou výjimkou v konzumaci oproti ostatním rybám. Zatímco u úhořů se používá normální nůž na hlavní masité pokrmy pro jeho pevné maso, u všech uzených ryb jako je losos, pstruh, jeseter nebo i uzený úhoř se na konzumaci využívá předkrmová vidlička a nůž, popřípadě jen vidlička a kousky chleba.

Ostatní ryby ve vařeném nebo pečeném stavu se objevují na talíři vcelku. Proto je nutná malá lekce vykosťování. Pomocí náčiní na rybí pokrmy nejprve stáhneme všechny ploutve, které odložíme na vedlejší talíř, rybu od žaber až po ocasní ploutev nařízneme z hřbetní strany, kůži stáhneme namotáváním přes nůž, oddělíme hlavu a odebereme horní filet, abychom mohli odstranit rybí kost spolu s hlavou, z dolní filety stáhneme kůži a ryba je připravena ke konzumaci.

Zdroj: catering Brno, Praha, kompletní gastroservis pro Vás