Jak správně konzumovat dezerty a sýry

Jak si elegantně poradit s dezerty a sýry v restauraci

Dezerty
Na moučníky používáme moučníkový příbor sestávající z vidličky, kterou držíme jako obvykle v levé ruce a lžičky, kterou manipulujeme jako s nožíkem.

Ovocný salát nebo zákusek můžeme konzumovat jen vidličkou v pravé ruce.

Krém a zmrzlinu je možné jíst pouze lžičkou v pravé ruce. Týká se to i nanuků.

Pěnové dezerty také konzumujeme lžičkou.

Jogurtové a tvarohové dezerty dlouhou lžičkou v pravé ruce.

Pralinky, mandle v čokoládě, arašídy v hořké čokoládě, nebo jakékoliv dezertní jednohubky jíme pomocí rukou.

Sýry
Podávají se ve formě sýrových mís, nebo nám obsluha odřízne z vybraných druhů sýra, nebo si speciálním nožem ukrojíme kousek sami, napíchneme a přeneseme na talíř. Měkčí druhy sýra jako mozzarella nebo gorgonzola se nanášejí na kousek pečiva. Tvrdé sýry se krájí příborem a do úst přenášejí vidličkou. Sýry jako parmezán a pecorino se ulamují zmiňovaným speciálním nožem se zakřivenou špicí na kousky, které si do úst přenášíme rukou.

Při konzumaci začínáme od jemnějších, méně aromatickejších druhů k pikantnější sýrům s intenzivnější chutí. Kůrky sýrů nekonzumujeme.

Zdroj: catering Brno, Praha, ta správná společenská akce na míru.